HTML5 sovellus

Moro!

Olemme Citynomadissa jonkin aikaa kehitelleet HTML5-sovelluksia natiivisovelluksiemme rinnalle. Sovellukset on suunnattu käyttäjille, joilla ei ole aikaa ja tarvetta lähteä asentamaan ohjelmia mobiililaitteisiinsa. Tällä pyrimme tuomaan palvelumme astetta lähemmäksi käyttäjää ja saattaa palveluamme entistä helppokäyttöisemmäksi. Toki parhaimman hyödyn palveluistamme saa edelleen irti natiivisovelluksista. HTML5-sovellusten tarkoituksena ei ole siis korvata natiivisovelluksia, vaan luoda uusi hyödyntämistapa erilaisiin tilanteisiin.

Esittelemme nyt ensimmäisen version HTML5-pohjaisesta sovelluksesta, joka on optimoitu mahdollisimman monelle mobiiliselaimelle. Tuen piiriin kuuluu Android, iOS ja Windows Phone 8 (sis. puhelimet ja tabletit). Emme näe syytä miksei tekniikka toimisi myös muissa laitteissa. Alustat on ilmoitettu lähinnä sen takia, että olemme testanneet toimivuutta edellämainituissa laitteissa ja näin pyrkineet poistamaan alustakohtaisia ongelmia. Tietenkin kaipaamme hurjasti palautetta siitä, miten sovelluksemme on kullakin alustalla toiminut.

Ominaisuuksien puolesta olemme lähteneet varovasti liikkeelle. Olemme ensisijaisesti pyrkineet siihen, että peruskonseptimme mukaan luodut reitit näkyisivät oikein. Jatkossa tuomme näihin lisäominaisuuksia, kunhan laitteiden nopeus ja tekniikka antavat myöden.

Reittihaku

Ensimmäisenä tarkastelemme reittien hakemista mobiililaitteissa HTML5-pohjaisesti. Reittihaun web-käyttöliittymä on aika simppeli ja varsin tuttu yhteisöstämme. Jatkossa käyttöliittymään tulee varmasti pieniä korjauksia, joilla pyrimme poistamaan pienen näytön tuottamia ongelmia, sekä ottamaan paremmin huomioon eri kokoiset kosketusnäytöt.

Käyttöliittymästä löytyvät tutut kentät. Tekstihakuun voi kirjoittaa jonkin mieleen juolahtavan hakusanan, esimerkiksi kaupungin nimen. Tietokantamme sisältävät reitin sijaintipaikan nimen, jolloin reitti saattaa löytyä jopa kaupunginosan nimellä. Tietokanta ei kumminkaan aivan kaikkea tiedä, mutta pystymme ainakin löytämään kaupungin, minkä alueelta reitti löytyy. Tai pikemminkin ne reitit, jotka ovat tietyn kaupungin alueella.

Voit myös tehdä vähän erityyppisiä hakuja esimerkiksi reitin suosion mukaan. Voit myös klikata on/off-nappulan päälle, jolloin Nomadi noutaa noin kilometrin säteeltä löytyvät reitit.

Reittihakuun pääsee tutustumaan osoitteessa m.citynomadi.com tai alempana olevista QR-koodeista.

search

Karttanäkymä

Karttanäkymää on pyritty yksinkertaistamaan niin, että pienelläkin näytöllä on tilaa. Yhteisöön verrattuna olemme kuorineet joitain ominaisuuksia pois, mutta näitä ominaisuuksia ollaan tuomassa jatkossa myös HTML5-sovellukseen, kunhan ne toimivat varmasti “oikein” mobiililaitteissa.

HTML5-sovellus ei automaattisesti ala selvittämään sinun sijaintiasi, vaan sinun on painettava tähtäimeltä näyttävää nappulaa karttanäkymän vasemmasta ylänurkasta. Tällöin selaimesi tulisi kysyä, onko sijainnin antaminen sallittua. Solmulta näyttävä nappula palauttaa sinut aina takaisin reitille, jos kadotat reitin näytöltä. Ylin suurennuslasin näköinen nappula palauttaa sinut takaisin reittihakuun. Alhaalta löytyvät myös meidän käyttöliittymistä tutut Taso- ja Kartta-valikot, joiden kautta voi katsoa listatyyppisesti sisältöä tai vaihtaa taustakarttaa. Eri reiteillä voi olla erilaisia ja eri määriä taustakarttoja riippuen reitin tekijästä.

Kun olet painannut paikannusnappulaa, sinun sijaintiasi kartalla osoittaa oma koiralogo-ikonimme (citynomadi_black). Joillain reiteillä tämä voi poiketa riippuen siitä,  onko reitin tekijä halunnut reitille omaa sijaintia osoittamaan jonkin muun ikonin. Kutsumme tätä omaa sijaintia ilmoittavaa ikonia “Spottyksi”

mobileview

Kun klikkaat kohdetta (POI), tämän yläpuolelle aukeaa puhekupla, joka kertoo pisteen otsikon. Kun klikkaat puhekuplaa pystyt lukemaan mitä tähän pisteeseen on tallennettuna. Pisteissä voi olla tekstiä, kuvia ja videoita. Pystyt myös avamaan Googlen reittihaun, jos haluat tarkan opastuksen tähän juuri tähän pisteeseen.

mobileview_poiauki

Sovellusvalikkoon & alkuvalikkoon kiinnittäminen

Älypuhelinten selaimet tarjoavat myös usein tavan “kiinnittää/bookmarkata” jokin internet-sivu puhelimen sovelluskuvakkeeksi, joka toimii ns. pikalinkkinä sivulle suoraan samasta paikasta, mistä avaat sovellukset normaalisti.

Tätä voidaan hyödyntää myös Citynomadin HTML5-sovelluksissa. Painamalla “lisää”-nappia (esim. iPhone/iPad neliö, josta nuoli lähtee ulos). “Lisää kotiruutuun” selaimessa voit tallentaa minkä tahansa reitin avattavaksi sovellusvalikosta / työpöydältä. Muistakaa, että tämä on vain linkki sovellukseen, joten “offline”-käyttö ei tältä osin toimi vielä. Meillä on kumminkin kehitteillä teknologiaa, jolla nämä saadaan tallennettua niin, että niiden käyttö onnistuu tarvittaessa myös offline-tilassa.

ioskuvakkeet

Qr-koodit

HTML5-sovellus tuo aivan uuden tavan hyödyntää Citynomadin palveluita QR-koodien kautta. Tässä näistä muutama esimerkki:

Koodi 1.

Avaa reittihaun

qrtosearch

Koodi 2.

Avaa suoraan reitin

qrtotamperetop

Koodi 3.

Avaa haun hakusanalla “helsinki”

qrforkeyrodhelsinki

Koodi 4.

Avaa haun asiakkaamme seinälle. Asiakas on tässä tapauksessa Kaakko135°

qrsearchtokaakkowall

Yhteenveto

HTML5-sovellus on saatavilla osoitteessa m.citynomadi.com.

Jos tuli kysymyksiä liittyen QR-koodien hyödyntämiseen, ottakaa yhteyttä meihin: https://citynomadi.com/fi/yhteystiedot. Vastaamme myös mielellämme kysymyksiin HTML5-sovelluksesta ja niiden erilaisista hyödyntämistavoista.

Lähetä meille myös palautetta! Mobiiliympäristö on todella monimuotoinen erilaisine laitteineen, joten kaikkea emme aina heti kerkeä ottamaan huomioon saatikka testaamaan. Otamme vastaan kaiken palautteen koski se sitten reittien tekemistä, sovellusten toimintaa. Jos sinulle tuli mieleen jokin aivan uusi tapa hyödyntää palveluamme niin, keskustelemme siitä mielellämme!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s